Slowfood Paella

Slowfood Paella

Paella staat op de lijst van Spaans culinair erfgoed. Het gerecht staat voor de kunst van het samenzijn en het delen. Vooral arbeiders en boeren aten het als lunch op het land. Het enige wat ze nodig hadden was een pan, vuur en de restjes eten die iedereen meenam. Zie hier mijn Hollandse variant.

Bereiding

Kook de soepkip in ruim 1,5-2 uur in water met bouillon en een scheutje azijn. Voeg na 1-1,5 uur ook de gekookte (van tevoren 12 uur geweekte) graankorrels toe. Voeg in het laatste kwartier van de kooktijd ook de groenten toe. Haal de kip uit de pan en gebruik de malse delen voor de paella. (de rest kun je eventueel gebruiken voor soep of om er kipgehakt van te maken.) Het teveel aan bouillon giet je af om te gebruiken voor een soep of saus. Fruit in de tussentijd de uien, knoflook en tomaten in olijfolie en doe de specerijen erbij. Zet de pan uit en voeg het mengsel toe aan de paella. Voeg dan het zeewier toe. Proef en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe.

* De zeewierspaghetti kun je een kwartier laten weken in heet water en dan aan de pruttelende paella toevoegen. Wakame kun je op het laatst erbij doen. Wist je dat er heerlijke Nederlandse wakame (ook zeezout trouwens) uit de Oosterschelde verkrijgbaar is? (zie onze blog over Zeeuwschezoute.nl)

Ingrediënten

Voor circa 6 personen

  • 1,5 liter water en 3 bouillonblokjes
  • 1 bio soepkip
  • 600-700 gr gekookte haver-, gerst of speltkorrels
  • 3 à 4 grote tomaten
  • 2 à 3 van tevoren gegaarde maiskolven
  • Flinke scheut olijfolie
  • 4 knoflooktenen, geperst
  • 2 flinke uien
  • 200 gr gekookte witte bonen, tuinbonen, sperziebonen of doperwten
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 2 volle theelepels kurkuma
  • Rasp en sap van 1 bio citroen
  • zout en peper naar smaak
  • Flink wat verse peterselie, bieslook en eventueel wat oregano
  • Een flinke pluk zeewierspaghetti of 2 eetlepels wakame*

Gezondheidstips

Paella staat op de lijst van culinair erfgoed in Spanje. Het gerecht zou staan voor de kunst van het samenzijn en het delen. Het vormt het hart van de Valenciaanse gastronomie. Vooral arbeiders en boeren aten het als lunch op het land. Het enige wat ze nodig hadden was een pan, vuur en de restjes eten die iedereen meenam. Zou het niet superleuk zijn om van dit erfgoed ook een Nederlandse variant te maken? Hoe leuk is het om allemaal wat ingrediënten mee te nemen en daar één gerecht van te maken en samen op te eten. Samen koken, samen eten en ons weer met elkaar verbinden lijkt een van de sleutels te zijn voor onze gezondheid, ons welzijn en de mate waarin we met de 'uitdagingen van het leven' kunnen omgaan. Lees hier het indrukwekkende verhaal van een Italiaanse gemeenschap waar bleek dat gezond (Mediterraan) eten belangrijk was, maar de kwaliteit van onze relaties nog veel belangrijker. Voeding, in al zijn aspecten, kan een prachtige rol spelen in verrbinding. 

En dan maken we onze paella natuurlijk lekker met Nederlandse ‘rijst’: gekookte haver, gerst of speltkorrels*. Hoe bijzonder trouwens dat er opnieuw klaprozen bloeiden toen ik de eerste mooie maiskolven van het land haalde voor deze slowfood paella.

Wist je dit? 

  • Hoewel wij paella meestal serveren met vis, schaal- of schelpdieren is het authentieke recept zonder. Om de geur en smaak van de zee er toch in te krijgen kun je prima zeewier gebruiken. Een welkome, rijke bron aan mineralen en sporenelementen (o.a. jodium
  • Voor wie zijn graankorrels extra smeuïg wenst is er deze prachtige tip: Schaf weer een hooikist/hooimand aan. Of de moderne versie ervan (hooimadam, ecostoof) Je verbruikt minder energie omdat je je gerechten lekker slow laat nagaren in deze keukenattributen. Hele graankorrels, peulvruchten enzovoort krijgen door deze lange/langzame bereiding een heerlijke bite.
  • Maak je je paella van hele graankorrels zoals gerst, dan heeft je maaltijd een veel lagere Glycemische Lading dan met rijst.

*Koop grootverpakkingen, dan ben je stukken goedkoper uit dan met 500 grams of 1 kilo verpakkingen. Zie verder tip 81 van mijn blog "100 tips om waar voor je geld te krijgen."