Outdoor seminar: De boer, de kok en de arts | Over de bodems onder onze gezondheid.

7 maart 2024

outdoor seminar over de bodems onder onze gezondheid \ Rineke Dijkinga

Jarenlang liep ik rond met het idee van een seminar waarin de bodems onder onze gezondheid weer centraal staan: die van de bodem waar ons voedsel vandaan komt en de bodem die de poort tot onze gezondheid vormt: onze darm. Daar ligt de basis van regeneratie van de aarde en onszelf. 

Als we aan regeneratie denken, denken we vaak aan de natuur, het milieu, de bodem, ecosystemen etc. Maar aangezien de mens een mini-ecosysteempje is binnen het grote ecosysteem van de aarde, begint échte regeneratie logischerwijs bij onszelf. Regeneratie stelt hét leven centraal in elke daad, beslissing en gedachte. Gezonde bodems, gezonde lucht, schoon water, gezond voedsel, gezonde relaties, een gezonde balans tussen in- en ontspanning kunnen bijdragen aan regeneratie. En daar kunnen wij aan werken, elke dag, bij elke hap.

Als je de daad bij het woord wilt voegen en een concrete stap wilt zetten richting regeneratie van jezelf en/of iedereen die aan jouw zorg/verantwoording is toevertrouwd (zeker als het gaat om de jonge en komende generaties) dan en je meer dan welkom op dit seminar. Een seminar waar we zeker praten maar waar we het vooral over daadwerkelijke regeneratieve acties willen hebben. Wat kun jij bijdragen vanuit jouw praktijk, leeromgeving, instelling of NGO? 

De boer, de arts en de kok nemen deze dag het voortouw hierin. Zij nemen je mee op het hoopgevende pad van regeneratie. Mijn idee is werkelijkheid geworden en het eerste seminar is een feit! 

OUTDOOR SEMINAR 14 SEPTEMBER 2024

Kom je ook naar de kick-off van een unieke serie outdoor-seminars over ‘De bodems onder onze gezondheid’. De boer, de kok, de arts én een onderzoeker voedselkwaliteit & voedselsystemen laten hun licht schijnen op onze bodem en voeding in relatie tot (darm)gezondheid. Dit doen zij vanuit de wetenschap en de praktijk.

*Naar een idee van Rineke Dijkinga | MOOI Eten uit de lokale keten. Zie ook haar blog erover: "Natuurwetten wijzen ons de gezonde weg."

  • Datum: 14 september 2024
  • Tijd: 10.00-17.00 uur
  • Locatie: De kick-off van dit eerste seminar is op het regeneratieve biodiversiteitsproject van Rineke Dijkinga: Heerlijk Westerwolds Land in Sellingen. Nadere data & locaties voor meer seminars worden in de loop van 2024 bekend gemaakt.
  • Voor wie: Gezondheidsprofessionals, boeren, koks, leraren en coaches en iedereen die een bijdrage wil leveren aan een gezonde voedseltoekomst, met name van kinderen.
  • Lunch: de homemade lunch wordt verzorgd door Rineke Dijkinga en haar team. De ingrediënten zijn grotendeels afkomstig van Heerlijk Westerwolds Land en andere regeneratieve boeren/telers uit Westerwolde.
  • Borrelhapjes: Na afloop van het seminar is er uiteraard de mogelijkheid om te netwerken. Er worden dan Westerwoldse borrelhapjes en drankjes gepresenteerd.

NB: de dag na dit seminar wordt er door Chef Mimo en Bob een "Viergangen Mediterraan verrassingsdiner" gekookt op ons land. Wie weet wil je ook ons diner meemaken? Klik hier voor meer informatie of op je op te geven.

‘De boer als dokter van de toekomst’

quote van een voorlever

‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’

Hippocrates

Nieuw leven voor deze quotes

Beide quotes kunnen we nieuw leven inblazen via de boer, de kok, de arts en de onderzoeker. Wat daarvoor nodig is, is regeneratie. Regeneratie stelt hét leven centraal in elke gedachte, beslissing en daad.

  1. De boer: Regeneratie van de bodem waarop ons voedsel groeit, regeneratie van de teeltwijzen en omgeving waar het groeit
  2. De kok: Regeneratie van onze voedselverwerking, voedselbereiding en kooktechnieken
  3. De arts: Regeneratie van ons darmmicrobioom, als belangrijk onderdeel van onze darmen, ook wel de poort naar onze gezondheid genoemd. Willen we aan de slag met onze gezondheid, dan moeten we aan de slag met onze darmen. Zowel preventief als regeneratief kunnen we met voeding en leefstijl aan de slag als bodem voor onze gezondheid.

    De relatie tussen de bodem waar ons voedsel groeit en ons darmmicrobioom zijn de sleutel tot regeneratie. De analogie tussen wat er in onze bodem gebeurt en in onze darmen is verbluffend, zo blijkt uit recente wetenschappelijke onderzoeken waar we tijdens het seminar op in gaan. De bodem regenereren zou wel eens het spreekwoordelijke ei van Columbus kunnen zijn voor een gezonde toekomst met gezonde lucht, schoon water, gezond voedsel en zelfs mooie (diverse) landschappen.

    Het programma

    Indeling programma voor 14 september:

    10.00 Inloop, koffie/thee

    11.00 Welkom en opening door gastheer en dagvoorzitter Thomas Platzer

    11.10 uur: Rineke Dijkinga, initiatiefnemer | De bodems onder onze gezondheid
    Inleiding en toelichting op de bodemwetten die ons de weg wijzen naar kennis van het leven

    11.40 uur: Judith Kocken, kinderarts, gespecialiseerd in maag-, darm- en leverproblemen, leefstijlarts bij Stichting Kinderbuik&co
    Je bent je eigen medicijn; een nieuw recept van de dokter
    Inspirerend interview door Thomas Platzer

    12.20 uur: Rineke Dijkinga
    Toelichting op de homemade regeneratieve lunch, verzorgd door Rineke Dijkinga en haar team

    12.30 uur: Pauze met lunch

    13.30 uur: Iris Flamand, onderzoeker Louis Bolk Instituut | OnderzoeksresultatenBoer, Bodem en Gezondheid’
    Workshop over de relatie tussen gezonde bodems en gezonde mensen

    14.10 uur: Peter van Berckel, fermentatie-expert en natuurkok | De kracht van fermenteren en kiemen
    Demo met de pickle-pers

    14.50 uur: Pauze met drankje

    15.20 Anne van Leeuwen, regeneratieve Lenteland-boer, Bodemzicht op 't Gagel | Eet de wereld mooier!
    Bijzonder gesprek tussen Thomas Platzer en Anne

    16.00 uur: Samenvatting, conclusies en blik op de toekomst. | Wat ga jij doen aan de bodem onder je gezondheid?
    Interactief gesprek met alle aanwezige sprekers en gasten onder leiding van Thomas en Rineke

    16.25 uur: Afsluiting met leerzame boodschap van natuurarts Flemming Lehrmann

    16.35 uur: Rineke Dijkinga; toelichting op inhoud gezonde Westerwoldse borrelplank en dankwoord

    16.45 uur: Gezellig napraten met drankje en borrelhapjes

    17.30 uur: Afsluiting

    Tijdens dit unieke seminar krijg je kennis en inspiratie om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Daarbij ondersteunen we boeren, koks en gezondheidsprofessionals die de bodems koesteren, ten behoeve van onze gezondheid. Zo dragen we allemaal met mes en vork bij aan een 'nieuw normaal': gezond en divers voedsel vanuit een gezonde bodem. Tot ziens! op onderstaande button om je op te geven.

    Klik hier om je op te geven.

    Sprekers info: 

    Thomas Platzer is een ervaren facilitator, trainer en bedrijfscoach met een passie voor ondernemerschap en innovatie. Thomas is mede-oprichter van The Main Thing en helpt ondernemers bij het ontdekken en behouden van focus op hun belangrijkste prioriteiten. Thomas staat graag op het podium bij events en zorgt daarbij voor enthousiasme, interactie en een gezonde dosis humor. Tijdens dit event is hij dagvoorzitter en is hij de verbindende factor tussen Rineke, de sprekers en het publiek

    Rineke Dijkinga Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15jaar runde ze een praktijk en begeleidde ze duizenden mensen met chronischeklachten met voedings- en leefstijladviezen. In die tijd groeide het besef dat ze preventief met voeding aan de slag wilde. Dat besef inspireerde haar om 8 boeken te schrijven, vele artikelen voor vakbladen uit te brengen en door heelNederland lezingen en trainingen te geven. Met de opbrengst van haar boeken kocht ze samen met haar man een stuk landbouwgrond, waar ze hun project 'Voor bodem,boeren, bijen en ons bord' startten. Op Heerlijk Westerwolds Land draait het om biodiversiteit, regeneratie en 'gezondheidswaarde per hectare'. De analogie tussen wat er in de bodem gebeurt en hoe dit onze (darm)gezondheid beïnvloedt is een bron van dagelijkse verwondering voor Rineke. Met het seminar wil ze mensen in beweging krijgen. Om zelf stappen te nemen in het werken aan de bodems onder onze gezondheid.

    Dr. Judith Kocken heeft meer dan dertig jaar ervaring in de geneeskunde en werkt als kinderarts gespecialiseerd in maag-darm-leverproblemen. Het is haar missie een bijdrage te leveren aan gezondheid en geluk voor kinderen en volwassenen. Ze is initiatiefnemer van Kinderbuik&co, een medisch specialistische praktijk met een holistische gezondheidsvisie, waar kinderen, jongeren en volwassenen met langdurige klachten worden behandeld. Ze is tevens auteur van vier boeken, waaronder ‘Kinderbuik’ en ‘Je bent je eigen medicijn, een nieuw recept van de dokter’.

    Iris Flamand heeft een achtergrond in milieuwetenschappen en is onderzoeker voedselkwaliteit en voedselsystemen bij het Louis Bolk Instituut, een kennis- en onderzoeksinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Ze heeft een grote passie voor tuinieren met veerkracht. Voor het onderzoek Boer, Bodem en Gezondheid is ze op zoek gegaan naar de waarden en drijfveren voor het telen op gezonde bodems.

    Peter van Berckel is fermentatie-expert en natuurkok. De liefde voor fermenterenbegon al in de jaren ’80 waar het onderdeel was van de opleiding natuurvoedingsleer die Peter volgde. Hij raakte vertrouwd met desem, kombucha, kefir en tempeh, en producten uit de Japanse schatkamer van de macrobiotiek, waaronder miso, shoyu, tamari, ume, nattō en de pickle pers. De wens om het zelf te kunnen maken groeide met hem mee. Peter is medeoprichter en docent bij kookschool voor natuurvoeding ‘de Groene Kookacademie’ en auteur van het boek Tsukémono.

    Anne van Leeuwen studeerde kunstgeschiedenis, en deed een master cultural analysis, een jaar filosofie en een jaar biologie. En bij Artis werkte ze aan de ontwikkeling van een museum over de relatie tussen mens en natuur. Ze is mede-oprichter van de Ambassade van de Noordzee. In 2019 richtte ze samen met haar partner boerderij en stichting Bodemzicht op. In maart is gestart als Lenteland-boer op de nieuwe boerderij 't Gagel van 45 hectare in Lochem. Met regeneratieve landbouw combineert ze alles: gezond voedsel, bodemverbetering, CO2 vastlegging, biodiversiteit, veerkracht en kennis delen. 

    Flemming Lehrmann is de oudste natuur- en orthomoleculair arts in Nederland. Hij is in Denemarken opgegroeid en moest dertig jaar geduld hebben voordat hij in Nederland zijn droom kon realiseren om als natuurarts mensen te begeleiden op het gebied van welzijn en gezondheid. Rust en ‘lichtvoedsel’ zijn voor Flemming belangrijke troeven voor een vitaal leven.

    Klik hier om je op te geven

    De dag na het seminar: Viergangen Mediterraan Verassingsdiner

    De dag na het seminar zijn er op Heerlijk Westerwolds Land outdoor diners. Chef Mimo en Bob koken dan met ingredienten van het land en uit de regio weer de sterren van de hemel. Wie weet blijf je na het seminar nog een nachtje en wil je aanschuiven?

    Over de auteur van dit artikel

    Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

    (H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.